"Wat kost bij jullie een productfoto?"

Gepubliceerd op: 17-01-2017

Iedere maand vertellen wij wat ons zoal bezighoudt. In deze blog bespreekt Bieke (Merken Strateeg & Social Media Expert bij Exposar) de vraag achter deze vraag.

"Wat kost bij jullie een foto?"

Het is natuurlijk een logische vraag die klanten ons stellen, prijs speelt altijd een rol in de beslissing. Maar het valt mij op dat de merken voor wie we werken eigenlijk een hele andere vraag hebben.

“Waar ga je de foto’s voor gebruiken?” Het meest gehoorde antwoord is dat de beelden op de webshop worden gezet. “En verder?” Dat de foto’s bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden voor social media, PR, in nieuwsbrieven en lookbooks is - vaker dan je zou verwachten - nog niet bedacht.

Goede product content is stap één, stap twee is het inzetten van de beelden. Te vaak spreek ik merken die nog denken vanuit de oude marketing manieren. Of juist het omgekeerde, dat merken alleen online actief zijn maar de ‘oude’ wegen niet bewandelen.

Ik krijg er een kick van wanneer ik in zes maanden tijd een merk of webshop van een paar honderd Facebook likes naar een paar duizend fans heb weten te krijgen. Of wanneer over een merk wordt geschreven door een toonaangevende website of tijdschrift. En dat heeft allemaal te maken met het goed begrijpen van je doelgroep en communicatie hierop te laten aansluiten. Laaghangend fruit is vaak het gebruiken van de juiste (product) content en die op de juiste momenten laten zien. Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt, je moet het alleen wel goed aanpakken.

Wat is dan de ‘juiste’ product content? Afhankelijk van wat een merk wil uitdragen kan dit sec productfotografie zijn, maar ook modelfotografie, sfeerbeelden, (product)teksten of lookbook foto’s. Online wordt dit vaak nog aangevuld met pakkende quotes, behind-the-scene foto’s en blogs.

Hoe de foto eruit moet zien hangt af van de merkwaarden, daarom het is verstandig te beginnen bij de basis en jezelf de vraag te stellen ‘Waar staan dit merk voor?’. Laatst hadden we iemand op bezoek die het moeilijk vond om dit te benoemen, toen wij hem vroegen om zijn merk te vergelijken met een auto noemde hij een Volkswagen Golf. Na nog wat doorvragen bleek dat de Golf veranderd was in een hele exclusieve Mercedes. Product content die we maken voor een middenklasser is natuurlijk heel anders dan die van een premium merk, en dat geldt ook voor de manier waarop je hiermee communiceert.

De volgende keer als je wilt weten wat een foto kost, kom dan bij ons langs met een paar items. Dan gaan we samen met jou kijken hoe jouw merkwaarden het beste tot zijn recht komen, welke product content hierbij past en hoe jij die kunt inzetten. Dan weet je daarna waarschijnlijk ook wat de foto je kan opleveren.

 

Over Exposar: Met een snel groeiend team van stylistes, fotografen, tekstschrijvers, social media experts, fashion lovers en overall enthousiastelingen zijn wij elke dag bezig om waardevolle product content te maken voor kleding merken en retailers. Of het nu gaat om Productfotografie, Modelfotografie, Lookbooks, Social Media posts, Shop the Looks, Productteksten of klikbare Video, wij zorgen ervoor dat jouw merkwaarden elke shoot op dezelfde consistentie wijze worden doorvertaald in waardevolle product content. Daardoor hoef jij je hierover geen zorgen meer te maken en kan jij je toeleggen op jouw kernactiviteiten.