Voorkom "Modepaniek" tijdens de Modefabriek

Gepubliceerd op: 17-01-2017

Iedere maand vertellen wij wat ons zoal bezighoudt. In deze blog geeft Joost (Founder & COO bij Exposar) 6 tips hoe je Modefabriek-paniek voorkomt.

 

 

6 tips hoe je Modefabriek-paniek voorkomt

“Eet je vanavond mee?” vraagt mijn vrouw. Ik kijk haar aan terwijl ik mijn jas aan trek en de autosleutels pak. “Sorry schat…”. 

Het is een halfjaarlijks terugkerend fenomeen: één tot twee weken voor de Modefabriek komen kledingmerken met enige paniek naar ons toe. “Joost, kan je nog even snel deze items voor mij fotograferen?” Van nature ben ik behulpzaam en wil ik graag iedereen helpen, maar ik kan geen ijzer met handen breken, dus dat worden vaak latertjes. Samen met onze stylistes, lekker muziekje aan en door buffelen. Eigenlijk zijn deze periodes juist heel erg gezellig.

Ik zie het een beetje als onze taak om klanten te helpen deze paniek voor te blijven. Dit jaar proberen we daarom eens wat anders, en dat wordt gewaardeerd. We hebben onze vaste klanten gebeld met de vraag of zij al bezig zijn met de voorbereidingen op de Modefabriek. Met meerderen hebben we afgesproken dat wij tijd voor hen reserveren in de week voorafgaand aan de Modefabriek.

Andere klanten reageerden verbaasd “Draaiboek, checklist? Nee joh, daar hebben we helemaal geen tijd voor”. En voor productfotografie dus ook niet. Om te voorkomen dat twee dagen voor de beurs kledingmerken in lichte paniek aankloppen “Kunnen jullie nog snel even deze items fotograferen, we hebben ze nodig voor de Modefabriek”, hebben wij een paar tips.

 

TIP 1: GEBRUIK EEN CHECKLIST

Het lijkt een open deur, maar wel een hele relevante. Elk jaar moeten dezelfde zaken geregeld worden voor de beurs, als je dat 1 keer vastlegt kan je die lijst volgend jaar weer aflopen. Geen checklist van vorig jaar? Geen nood, stuur een mailtje naar info@exposar.com en wij sturen je een checklist toe (maar je kunt natuurlijk ook even Googelen).

 

TIP 2: START OP TIJD

Trek in ieder geval 2 maanden de tijd ervoor uit om alles voor te bereiden. Aan de hand van de checklist kan je al veel zaken in gang zetten. Heb je bijvoorbeeld de productfotografie al ingepland?

 

TIP 3: BUDGET TBV VOORBEREIDING

Natuurlijk kost het geld om aan een beurs als de Modefabriek deel te nemen, maar vergeet niet dat je ook kosten moeten maken om goed voorbereid op de beurs te staan. Denk hierbij aan het regelen van transport, het laten fotograferen van de samples, drukken van POS-materialen, etc. In de checklist vind je veel van deze zaken terug.

 

TIP 4: UITBESTEDEN

Besteed die zaken uit waar je zelf niet goed in bent. Niet goed in PowerPoint presentaties maken? Vraag een collega. Geen aanleg voor fotografie? Besteed het uit aan een expert. Heb je geen vervoer? Huur een busje, eventueel met chauffeur…

 

TIP 5: KICK-OFF MEETING

Plan circa een maand van tevoren een meeting met je collega’s en vertel waar je staat met de voorbereiding en de plannen. Dit is het moment dat alle betrokkenen nog input kunnen leveren waar jij nog iets mee kan doen. Misschien heeft de design-afdeling op het laatste moment nog wijzigingen in de collectie gemaakt?

 

TIP 6: BEREID DE OPVOLGING VOOR

Waar je wellicht nog niet mee bezig bent vóór de beurs is wat je gaat doen met alle leads en orders ná de beurs. Denk er alvast over na hoe je hiermee omgaat, dat scheelt straks heel veel stress ná de beurs. Hoe ga je straks bijvoorbeeld de productinformatie opsturen? Hoe groot mogen dan deze (foto) bestanden zijn?

 

Dit zijn een paar simpele tips om jouw voorbereiding wat makkelijker te maken, één ding kunnen wij voor je regelen: de productfotografie op tijd aanleveren. Dat is alvast één to do die jij kunt afvinken. Lekker gevoel he? 

PS. De Modefabriek heeft ons gevraagd om deze editie te komen staan als EXPERT, je vindt ons in Hal D samen met 8 andere EXPERTS op het gebied van online fashion. Uiteraard kan je bij onze stand terecht om alles te leren over de rol van product content.

Over Exposar: Met een snel groeiend team van stylistes, fotografen, tekstschrijvers, social media experts, fashion lovers en overall enthousiastelingen zijn wij elke dag bezig om waardevolle product content te maken voor kleding merken en retailers. Of het nu gaat om Productfotografie, Modelfotografie, Lookbooks, Social Media posts, Shop the Looks, Productteksten of klikbare Video, wij zorgen ervoor dat jouw merkwaarden elke shoot op dezelfde consistentie wijze worden doorvertaald in waardevolle product content. Daardoor hoef jij je hierover geen zorgen meer te maken en kan jij je toeleggen op jouw kernactiviteiten.