"Van Retail Platform naar Productfotografie"

Gepubliceerd op: 17-01-2017

Iedere maand vertellen wij wat ons zoal bezighoudt. In deze blog vertelt Norbert (Founder & CEO van Exposar) hoe hij het business model van Exposar veranderde.

Van platform naar productfotografie 

Één ding wist ik zeker, ik ga niet de mode in. Bij mijn ouders thuis ging het namelijk altijd over ‘de zaak’, een filiaalbedrijf van 16 damesmodewinkels in Nederland. Hierdoor had ik een goed beeld van wat er komt kijken bij het runnen van een winkelbedrijf. Ik wist al snel dat ik niet het bedrijf van mijn ouders in wilde en besloot na mijn studie te gaan werken voor een internetbedrijf.

Ondanks de crisis ging het in 2010 met de winkels van mijn ouders goed, maar de concurrentie van online spelers nam aanzienlijk toe. Binnen het bedrijf wisten ze alles van het runnen van fysieke winkels, maar de stap naar online winkelen was te groot. Ik besloot daarom, om samen met een oud-studiegenoot, het bedrijf van mijn ouders te helpen bij het bepalen van de juiste webshop. De kennis van e-commerce die ik had opgedaan bij vorige werkgevers kwam hierbij goed van pas. 

 

Exposar.com

In april 2012 openden wij de deuren van het platform Exposar.com, Catalaans voor ‘Exposure’. Een shop-in-shop platform voor fashionretailers. In het buitenland waren al enkele soortgelijke platforms actief, maar in Nederland was dit het eerste online platform voor de branche. Na het eerste jaar verzorgde Exposar.com voor 20 retailers de webshop, online marketing en klantenservice.

Naast ontzorgen was een andere onderscheidend factor, de retailer zoveel mogelijk vrijheid te geven op het gebied van de inrichting en uitstraling van zijn webshop; de eigen identiteit moest behouden blijven. Waar de één professionele productfoto’s liet maken door een fotostudio, richtte de ander achterin de winkel zelf een studio in. Hieruit bleek al snel dat de kwaliteit van de foto’s de uitstraling van de webshop bepaalt.

Dit zette ons aan het denken; als foto’s op een webshop zo belangrijk zijn maar de retailer dit zelf moet betalen, dan wordt het een flink kostenplaatje om een webshop te runnen. Waarom gebruiken ze de foto’s van de kledingmerken niet?

We zijn gaan praten met een aantal merken en hieruit bleek dat velen geen eigen productfoto’s hadden. Waar dit wel aanwezig was, werd het nauwelijks gedeeld met hun retailers. Hier zagen wij een kans!

 

Samplefotografie.nl

In februari 2014 werd er door de firma StyleShoots een geavanceerd foto-apparaat geïntroduceerd. Met hun ‘invisible man’ techniek werd het mogelijk om snel hoogwaardige consistente productfoto’s te maken, zonder dat de paspop hierin zichtbaar is. Exposar.com was één van de eerste in Nederland die deze techniek aanschafte. Al snel maakten wij de productfoto’s voor lingeriemerk Hunkemöller, onze launching customer, waarna vele andere merken volgden.

De laatste jaren merkten wij dat het steeds moeilijker werd om de retailer op ons platform te kunnen helpen op een onderscheidende en betaalbare manier. Tegelijkertijd zagen wij dat kledingmerken blij waren met het uit handen kunnen geven van tijdrovende activiteiten als productfotografie.

We wisten het al langer, maar het was nu echt tijd om een keuze te maken. Houden we het platform in stand óf gaan wij ons volledig focussen op het maken van productcontent. Dit vond ik een van de moeilijkste zakelijke beslissingen in mijn leven. Halverwege dit jaar zijn wij met het platform gestopt, wij focussen nu op het helpen van merken met hun online positionering waarbij productcontent centraal staat. We ontzorgen de klant volledig bij de rol van content binnen het sample proces. Denk hierbij aan productfotografie, modelfotografie, lookbook fotografie en productomschrijvingen.

 

Onvermijdelijk

Eén ding wist ik zeker na mijn studie, ik ga niet de mode in. Maar wat blijkt, bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zes jaar na de start van de webshop van mijn ouders zit ik volop in de modebranche en ik vind het fantastisch! De mensen en merken waarmee wij werken geven mij energie, iedere dag is anders en we elke dag komen er nieuwe kansen op ons pad. Net als de afgelopen jaren blijven wij kijken naar nieuwe samenwerkingen en wij staan altijd open voor verandering, want niets is zo verandelijk als de mens. En de mode natuurlijk.

Over Exposar: Met een snel groeiend team van stylistes, fotografen, tekstschrijvers, social media experts, fashion lovers en overall enthousiastelingen zijn wij elke dag bezig om waardevolle product content te maken voor kleding merken en retailers. Of het nu gaat om Productfotografie, Modelfotografie, Lookbooks, Social Media posts, Shop the Looks, Productteksten of klikbare Video, wij zorgen ervoor dat jouw merkwaarden elke shoot op dezelfde consistentie wijze worden doorvertaald in waardevolle product content. Daardoor hoef jij je hierover geen zorgen meer te maken en kan jij je toeleggen op jouw kernactiviteiten.